close

Op 18 februari had de Tweede Kamer een unieke kans om CETA weg te stemmen. Maar helaas liep het anders. D66, CDA en VVD stemden voor een verdrag dat ons gevangen houdt in een economie van olie en gas, van een onhoudbare bio-industrie en van machtige multinationals. En ze dwongen hun coalitiepartner de ChristenUnie om hetzelfde te doen. Alle andere partijen stemden tegen CETA.

Als de Tweede Kamer tegen CETA had gestemd dan was onze welvaart niet ingestort, zoals de VVD stelde. Het was ook niet het einde geweest van onze vriendschap met Canada. Het was wél het einde geweest van oneerlijke en ondemocratische handelsverdragen. En dan konden we samen met Canada de race naar de top inzetten voor mens, dier, milieu en klimaat.

Goed nieuws

Maar gelukkig is er goed nieuws: we hebben nog een kans! Want nu gaat het verdrag naar de Eerste Kamer. En daar is er geen meerderheid voor CETA. Dus als we erin slagen dat zo te houden, dan strandt CETA alsnog in Nederland.

Ook al hebben we de stemming in de Tweede Kamer verloren, onze campagne heeft resultaat. Geen enkel toekomstig handelsverdrag is verzekerd van voldoende steun. Het draagvlak voor dit soort handelsverdragen wordt kleiner en kleiner. En dat is zeker een overwinning.

Einde nadert voor foute handelsverdragen

De afgelopen week kregen we talloze complimenten uit onder andere Duitsland, Hongarije, Spanje en Canada. Omdat ons parlement, van een traditioneel handelsland, vurig weerstand bood tegen een oneerlijk en ondemocratisch verdrag dat vooral grote bedrijven helpt. En de hoop is nog steeds op ons gevestigd.

De toon is gezet. En nu moeten we doorpakken. Want het CETA-debat in Nederland kan de start zijn van een tijdperk van eerlijke handelsverdragen die de belangen van mens, dier, milieu en klimaat centraal stellen en niet de winsten van multinationals.

Kom in actie

Via deze site - wijstoppenceta.nl - kun je helpen om CETA te stoppen in de Eerste Kamer. Stuur nu een mail aan de kamerleden van de partijen die het verschil gaan maken: